Avanti 12 – Paal Centraal 4

Juni, 2017. Na 10 jaar korfbal, besluit ik Avanti te verlaten. Zo ongeveer mijn hele team stopt met korfbal en ik zou binnenkort gaan beginnen aan mijn studie Technische Wiskunde aan de TU Delft. Onwetend dat ik Avanti jaren later weer tegen zou komen.

December, 2023. Inmiddels speel ik al 2 jaar bij Paal Centraal. Ik zie in het schema de tegenstander voor vandaag staan, Avanti. Het woord galmt in mijn hoofd en herinneringen aan een vergeten tijd drijven weer boven. Ik onderdruk ze en ga op weg naar de zaal waar we spelen, Emerald in Delfgauw. Ik stap de zaal binnen en zie daar het bekende blauw en wit. Het voelt als thuiskomen. Het Avanti team dat voor ons speelt, wint de wedstrijd en ik ben blij voor ze. Dan beginnen we met de voorbereiding van onze eigen wedstrijd. De coaches, blijkbaar bekend met mijn dubbele loyaliteit, besluiten mij de 1e helft aan de kant te houden.

De wedstrijd begint. PC4 geeft weer goede druk in de verdediging. In de aanval komt het eerste goal van Niels, gevolgd door een goal van Avanti. Woorden als “trompetter in het leger van de prins” en “we are blue, we are white, we are f*cking dynamite” klinken in mijn gedachten. Er volgen nog goals van Avanti en een mooi schot van Menno, met even later Werner’s signature schot van 75 meter. De 1e helft eindigt met een korte kans van Tokkie, die zo mooi is dat de scheids even niet weet wat hij moet doen, en door aanmoediging van Ruben en Melle dit schot toch maar goedkeurt. De tussenstand is 4 tegen 4.

Dan is het tijd voor de 2e helft. Lyanne en ik komen in het veld. Zodra ik in het veld sta en de energie (ene ‘hype-train’) van mijn team voel, neemt de Groene Tijger in mij het over. Binnen 5 minuten scoort Lyanne 2 keer en ikzelf 1 keer. Het is duidelijk dat PC hier voor de winst gaat. Na afwisselend goals van Avanti en schoten van Werner, Do en een mooie doorloop van Do, staat het 10-10. De spelers van Avanti raken gefrustreerd. Ik voel niets meer voor ze. Binnen 2 minuten volgt een schot van Werner en een korte kans van diezelfde Werner, dit maakt 10-12. Minuten later een schot van mijzelf, nu staat het 10-13. Avanti weet nog 1 keer te scoren, maar dit is niet genoeg. De winst is voor PC.

Het Avanti tijdperk is nu over. Het blauw-witte dynamiet wordt ontmanteld. Blauwe muren worden vervangen door groen. Spooky opgegeten door een Groene Tijger. Slechts één lied klinkt nog in mijn gedachten: “Zeg ken je Paal Centraal…”